11 pasi simpli pentru a-ti descoperi talentele

talent

Ce talente am? Si daca nu am ales ceva ce mi se potriveste? Daca chemarea mea in viata este ceva cu totul diferit? Aceste intrebari trec prin mintea multor oameni din toata lumea, indiferent de varsta lor.

Daca sunteti una din aceste persoane, poate e timpul sa luati o pauza si sa aflati cine sunteti cu adevarat. Poate parea dificil, si chiar este, dar ganditi-va logic ca pe masura ce continuati drumul actual, va afundati in rutina si in confuzie cu privire la ceea ce vreti sa deveniti in viata. Pentru a va ajuta, va punem la dispozitie un ghid pe care sa-l urmati pas cu pas spre a va descoperi talentele adevarate.

Pasul 1: Reaminteste-ti visele

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va reamintiti visele pe care le-ati avut  in viata, din copilarie pana la scoala si liceu, in final ca adult. Scrieti-le pe hartie.

Step 2: Separa “sa ai” de “sa fii”

Acum ca ti-ai pus pe hartie visele, trebuie sa le separi in doua categorii.

Vise  despre “sa ai”: cele care implica posesie a ceva ce nu ai inca.

Vise  despre “sa fii”: cele care implica un nou rol in viata ta.

Visele care implica sa devii le treci separat – la ele vom lucra impreuna.

Pasul 3: Ce provoaca o reactie in tine?

Aminteste-ti cand ai simtit emotie privind la ceva sau cineva facand un anumit lucru sau jucand un anumit rol. Ai vrea sa fii in locul sau? Scrie pe hartie daca este asa.

Pasul 4: Ce iti place sa faci?

Noteaza orice activitati sau hobby-uri care ti-au placut in trecut. Ce iti placea sa faci ca si copil, adolescent sau adult? Ce iti place sa faci acum?

Pasul 5: Elibereaza-te de ceea ce nu iti place

Acum priveste ce ai scris pana acum. Gandeste-te la fiecare vis „sa fii” si vezi care din ele iti provoaca o reactie emotionala, acel fior deosebit descris la pasul 3. Imagineaza-te in acel rol. Cum te-ai simti? Fii atent la cat de puternica este reactia emotionala daca te inchipui in diferite roluri. Evalueaza taria reactiei pe o scara de la 1 la 10.

Pasul 6: Elimina ce e mai rau

Acum treci la toate visele trecute in categoria „sa fii”, la care ai pus cea mai slaba evaluare in pasul precedent. Sunt poate vise pe care ti le permiti si acum, dar nu se compara cu cele mai vechi si profunde dorinte pe care le ai.

Pasul 7: Grupeaza ideile impreuna

Acum, ai o lista cu scopuri reale si profunde pentru viata ta. Priveste cu atentie lista si grupeaza-le. Ce vise pot fi realizate impreuna? Care sunt interconectate sau similare?

Pasul 8: Numeste fiecare grup

Priveste atent fiecare grup si da un nume fiecarui grup. Trebuie sa defineasca un talent al tau ascuns, ceea ce duce la un numar de vise si aspiratii legate intre ele.

Pasul 9: Priveste la conexiunile intre grupuri

Aproape am terminat. Acum trebuie sa vezi ce anume leaga diferite grupuri impreuna. Scrie numele grupurilor din lista. Gandeste care din ele includ altele din lista. Acest exercitiu iti arata legatura reala intre grupuri.

Pasul 10: Cauta un mod de valorificare a talentelor

Scrie ce posibilitati concrete exista pentru realizarea viselor. Vorbim aici despre viata profesionala sau viata personala? Visele si talentele tale se leaga de o arie de activitate sau mai multe? E vorba de o profesie? Cu cat sunt mai multe idei, cu atat mai bine.

Pasul 11: Defineste-ti scopul vietii

Acum avem ideile potentiale si scopurile viselor tale. Evalueaza fiecare scenariu cu note de la 1 la 10, de la cel mai putin atractiv la cel senzational de realizat. Acum devine clar in ce directie trebuie sa te indrepti. Daca ai ajuns aici, atunci stii ca implinirea celui mai important vis este de fapt scopul vietii tale, deoarece cand descoperi adevaratele talente vei avea si modalitatea de a le realiza, si atunci vei fi mai increzator in puterile tale si entuziast.

Lasă un răspuns