Avantajele donarii de sange

donare de sange

Donarea de sange este considerata un act de generozitate, insa are si multe beneficii notabile pentru sanatate. Cateva din aceste avantaje si beneficii sunt enumerate in continuare.

Primul si cel mai important avantaj este, fara indoiala, sentimentul pe care il ai dupa ce ai donat, stiind ca poate ai salvat chiar viata cuiva. Lasand la o parte acest factor moral, exista insa si multe avantaje medicale pe care le are donatorul de sange.

Donarea de sange este o modalitate excelenta de a reduce cantitatea de fier acumulata in organism. Fierul este, fara indoiala, un mineral necesar, insa excesul stimuleaza formarea radicalilor liberi ce afecteaza tesuturile organismului. Radicalii liberi sunt asociati de asemenea cu cancerul. Excesul de fier aduce in discutie si problema oxidarii colesterolului, ce dauneaza mult arterelor. Hemocromatoza este o boala genetica ce este caracterizata de acumularea in exces de fier in tesuturi datorita unui metabolism impropriu. Aceasta boala poate afecta organe importante precum pancreasul, glandele suprarenale si altele. Poate provoca de asemenea diabet, afectiuni ale ficatului sau inimii. Astfel donarea de sange in mod regulat tine sub control nivelul de fier din organismul donatorului. Studiile arata si faptul ca donarea de sange este foarte benefica pentru sistemul circulator si reduce riscul de afectiuni cardiace.

Donarea de sange elimina de asemenea si caloriile in exces si reduce nivelul colesterolului din sange. Dupa donare scade numarul de celule sanguine din organism si astfel se stimuleaza producerea de celule noi, de sange proaspat care va inlocui pierderea.

Procesul donarii de sange include si o examinare medicala gratuita a donatorului. Se verifica nivelul hemoglobinei, care trebuie sa fie peste un anume nivel pentru a putea dona. De asemenea sunt facute cateva analize gratuite si astfel donatorul poate sa monitorizeze starea sa de sanatate.

Nu exista dezavantaje majore ale donarii de sange. Pot aparea uneori reactii la pierderea volumului de sange donat, precum stari de ameteala, greata sau lesin, insa acestea sunt simptomele cele mai grave si apar foarte rar. Aceasta procedura ce salveaza vieti este astfel cu atat mai benefica cu cat ajuta si persoana care va primi sangele, dar si donatorul.

Lasă un răspuns