Ce faci in caz de cutremur

cutremur

Pentru ca in ultimul timp au tot fost atat de multe cutremure exista sanse ca si in viitor sa ne confruntam cu astfel de situatii. Din pacate in unele cazuri impactul este atat de puternic incat ar trebui sa luam masuri. Stim ce s-a intamplat in 77 asa ca acum se incearca sa de evite astfel de vazuri.

Ce faci in caz de cutremur

In prima faza cand simtim un cutremur panica se instaleaza. Asa ca un prim sfat ar fi sa ne stapanaim si sa stim ca e momentul sa ne adapostim, sa luam masuri pentru viata si siguranta noastra si a celor din jur, dupa caz. Trebuie sa ne pastram calmi pana cand vom putea sa ne punem in aplicare un plan de salvare.

Adaposteste-te sub o grinda, stalp de sustinere, tocul usii. Cel mai adesea ferestrele sunt cele mai fragile, se sparg asa ca zona nu este sigura deloc. Spre exemplu in scoli ai putea sa te feresti stand sub banca, sub o masa, pentru a evita ca orice lucru din jur sa cada sau sa se distruga.

Tehnicile de prim ajutor ar trebui sa le stii de asemenea, pentru ca in jurul tau s-ar putea sa existe si victime. Chiar si cand este vorba doar de un atac de panica trebuie sa stii cum sa gestionezi totul.

Foarte important este sa nu te avanti sa iesi din cladire, coborand pe scari sau folosind liftul. Acesta din urma se blocheaza, in timp ce scarile se distrug. Cu exceptia faptului cand esti la parter si ai mai multe sanse sa iesi din cladire acest mod de evacuare nu este indicat in imediata apropiere dupa cutremur.

Daca cutremurul te prinde afara trebuie sa stii ca si aici esti in pericol. Important este sa iti gasesti un loc, spatiu deschis, ferit de stalpi de electricitate si de cladiri ce ar putea sa se distruga.

Lasă un răspuns