Ce nu stiai despre somn

Te-ai gandit de ce avem nevoie de somn? Desigur, o vei simti pe pielea ta insa explicatia consta in pauza care sa ne ajute sa ne revenim din toate punctele de vedere. Celulele se regenereaza, creierul se odihneste si isi face ordine in ceea ce trebuie sa retina. Suntem atat de incarcati zi de zi incat daca ar fi sa nu mai dormim am ajunge sa fim suprasolicitati ca o masinarie care in final cedeaza.

Somnul este vital. La fel ca aerul pe care il respiram somnul este necesar. Cu doar mici exceptii insa. Iata ce nu stiai despre somn:

  • Exista un record al timpului de dormit, de 11 zile. In mod normal avem nevoie de minim 6 si maxim 8 ore de somn in fiecare noapte.
  • Petrecem o treime din viata dormind.
  • In momentul in care apare un nou membru in familie se intelege ca este nevoie de ingrijire. Asta va include ca parintii sa nu doarma perioade mai lungi, scurtand perioada de somn cu 450 pana la 700 de ore de somn.
  • Spre deosebire de oameni delfinii sunt ciudati caci dorm pe jumatate. Practic in timp ce jumatate de creier se odihneste cealalta jumatate este activa.
  • Daca nu se respecta un program de somn fluctuatia de greutate intervine. In cele mai multe dintre cazuri persoanele se ingrasa pana la un kilogram in fiecare saptamana.
  • Intr-o nota comparativa femeile au nevoie de o ora in plus de dormit fata de barbati. Si pentru somnul de frumusete si pentru cat de rezistente sunt fata de barbati maximul de ore de somn admise sunt de 9 in cazul lor.

Pana sa existe un ceas desteptator sau alte forme de a trezi lumea exista o meserie a celui care ii trezea pe oameni. Curios este cine il trezea pe acesta.

Lasă un răspuns