Clasica umbrela ascunde o istorie interesanta

Umbrela, cea despre care canta si Rihanna, este accesoriul care te ajuta sa iti mentii aspectul indiferent de cat de tare ploua. Ii stim scopul, este la indemana si nimic nou ca si aparitie. Cu toate acestea prea putine lucruri sunt stiute despre ele.

Pentru curiosi si pentru ca acea umbrela ce te asteapta la usa cand pleci sa fie mai apreciata descopera despre ea:

  1. Denumirea vine din latinescul „umbros” care desigur inseamna umbra. Scopul initial al unei umbrele a fost tocmai aceea de a aduce umbra mai aproape, de fapt la indemana oricui.
  2. Umbrela este si ea un accesoriu pana la urma si i se ofera un loc aparte. Asta o demonstreaza si muzeul special dedicat umbrelelor si a huselor pentru umbrele. Se intampla in SUA, pe coasta Maine.
  3. De la prima jumatate a secolului XX apare si moda cu mini umbrelele pe care le vedem in bauturi.
  4. Jonas Hanway a fost primul barbat britanic ce a purtat o umbrela in public. Desi un astfel de accesoriu este mai degraba specific femeilor moda a inceput, surprinzator, de la barbati. Si imediat dupa o astfel de aparitie se pare ca s-a revolutionat intreaga piata si preferinta pentru astfel de accesorii.
  5. China detine si titlul de cel mai mare producator de umbrele. De aici vin anual nu mai putin de 350 de milioane de umbrele pe an. Ca o medie se pare ca un angajat la o astfel de fabrica trebuie sa realizeze 40 de umbrele pe ora pentru partea de coasere.
  6. Te intrebi de unde a aparut si umbrela ce se pliaza, deci modelul mai practic de altfel? Ei bine acest stil a aparut incepand cu 1969.

Si inca in zilele noastre continua sa fie un element necesar, util si folosit la scara larga.

Lasă un răspuns