Cu cat mai mult somn, cu atat mai bine

atlet

Mai ales pentru atleti si sportivi. Studii recente arata ca daca atletii dorm mai mult decat media de 7-8 ore necesare unei persoane obisnuite, li se imbunatateste starea de spirit si astfel si performantele fizice. Teoria nu a fost cercetata de experti in activitate fizica, insa a starnit interesul de a incerca.

Astfel s-a realizat un studiu pe studenti cu varste cuprinse intre 18 si 21 de ani, urmarindu-le in primele saptamani rutina zilnica de odihna. Este vorba de cinci membre ale echipei feminine de tenis de la o universitate. Li s-a cerut apoi sa doarma o perioada mai lunga in fiecare noapte, sa se odihneasca macar 10 ore pe noapte timp de 6-7 saptamani. Dupa finalizarea studiului s-a ajuns la concluzia ca performantele atletice si starea lor de spirit s-a imbunatatit considerabil, rezultatele obtinute fiind mult mai bune pe parcursul sezonului competitional de tenis.

Desi programul de 10 ore de somn pe noapte nu a fost respectat in totalitate, cercetatorii au constatat imbunatatiri chiar si in cazul unei perioade de odihna prelungite cu numai jumatate de ora. Timpii de sprint erau mai buni, mingile erau returnate si lovite mai precis si cu o viteza mai mare si starea generala s-a imbunatatit.

Constatand aceste rezultate s-a mai realizat un studiu si asupra echipei de inot, atat cea masculina cat si cea feminina. Dupa ce au marit perioada de odihna, inotatorii au reusit sa parcurga lungimile de bazin mai repede, le-a crescut rezistenta si li s-au imbunatatit pe total performantele. Aceleasi rezultate benefice au fost constatate si asupra echipelor de baschet ale aceleiasi universitati.

Hormonii naturali eliberati in timpul somnului ajuta la procesul de recuperare fizica, intarind organismul. Hormoni de crestere si serotonina sunt eliberati in corp in timpul somnului, imbunatatind starea de spirit si reparand tesuturile avariate. Atletii si sportivii nu se odihnesc suficient de obicei, datorita antrenamentelor prelungite, aceasta lipsa afectandu-le starea de spirit, functiile cognitive si chiar si timpii de reactie. Aceste efecte negative pot fi ameliorate sau chiar inlaturate cu totul daca se acorda prioritate odihnei.

 

Lasă un răspuns