Constipatia reprezinta o afectiune a tubului digestiv ce se manifesta prin eliminarea mai rara si cu dificultate a scaunelor, adeseori insotita de durere. Unele persoane folosesc laxative pentru a scapa de constipatie, insa consumul exagerat al acestora pot crea dependenta. Daca dupa 3 saptamani nu observi imbunatatiri insemnate, viziteaza medicul de familie.
O sa iti prezint mai jos care sunt simptomele, cauzele si constipatie remedii pentru a intelege mai usor cum sa faci fata acestei situatii neplacute:
Constipatia si cauzele sale
Ea poate sa apara ca si simptom al anumitor afectiuni, asa cum este si febra, insa multe persoane au ocazional episoade de constipatie:
- Sindromul intestinului iritabil reprezinta una dintre principalele cauze ale constipatiei, prin stagnarea deseurilor metabolice in partea stanga a colonului si in rect.
- Constipatia de tip imaginar produsa prin neintelegerea persoanei cu privire la tranzitul intestinal normal.
- Evacuarea non-ritmica – aceasta se produce atunci cand eviti sa folosesti o toaleta publica sau mai astepti cat sa ajungi pana acasa si dupa un timp dispare acea senzatie si nu mai ai nevoie de evacuare producandu-se astfel constipatia.
- Alimentatia necorespunzatoare – cauza principalelor afectiuni la nivelul tubului digestiv prin tulburarea homeostaziei. Constipatia este data de mesele bogate in grasimi animale, dulciuri. Ca si constipatie remedii se folosesc fibrele alimentare – fibre ce favorizeaza un tranzit intestinal bun. Prin intermediul fibrelor scaunele sunt mai voluminoase si sunt evacuate mai usor si mai eficient.
Constipatia progresiva se produce dupa:
- Abuzul de laxative – corpul se adapteaza usor la anumite substante, creeaza rezistenta iar atunci cand se face administrarea de laxative, maresti doza pentru a fi eficienta. Astfel ai nevoie de doze mai mari pentru a nu fi constipat si ajungi sa fii dependent de laxative.
- Modificari la nivel hormonal – un exemplu este atunci cand tiroida nu functioneza la limitele normale, ci mai putin si induce astfel constipatia.
- Fisuri anale – durerile de la nivelul rectului pot induce spasme ale sfincterului anal rezultand astfel jena si amana evacuarea pe cat posibil de mult.
- Sarcina – in sarcina intervin din nou modificarile hormonale ce au ca efect constipatia
- Tulburari la nivel hidro-electrolitic – atunci cand se pierd saruri minerale din cauza malabsorbtiei ce cauzeaza diaree sau voma se poate produce constipatie.
- Medicamente – alta cauza este consumul de medicamente precum analgezice, antiacide cu aluminiu si calciu, antidepresive, tranchilizante, antihipertensive, suplimentele cu fier si multe altele.
- Leziuni nervoase – sistemul nervos poate tulbura functia normala a digestie, cauzand constipatie
- Afectiuni la nivelul colonului – atunci cand muschii peristaltici nu functioneaza cum trebuie, colonul devine mai putin eficient producand chiar obstructie
Sfaturi privind constipatia remedii si prevenirea ei
- Apelarea la laxative se face doar atunci cand este neaparat nevoie
- Dieta echilibrata cu consum suficient de fibre ajuta la un tranzit intestinal mai bun prevenind astfel constipatia
- Consumul de lichide cel putin 2L pe zi
- Sa nu ignori senzatia de evacuare
- Sa faci miscare sau sport zilnic
- Rezerva-ti timp dupa micul dejun pentru toaleta
- Tratamente pe baza de probiotice
Adreseaza-te medicului in cazul in care constipatia nu dispare in decursul a 3 saptamani.