Pe masura ce treci prin etape ale vietii si esti tot mai mult pe picioarele tale, inveti sa mai lasi la o parte anumite pretentii pe care le faceai inainte cu parintii si sa te adaptezi situatiei. Daca inainte strambai din nas la gandul de incaltaminte second hand, acum te intereseaza doar sa arate bine, nu mai conteaza firma – cel putin, pana cand ajungi pe picioarele tale complet si cu ceva banuti in buzunar. Desigur, dupa experienta de a trai cu paine si pate daca incepi sa ai bani exista doua cai pe care le poti urma: sa inveti ceva din acea lectie de viata si sa incepi sa-ti menajezi banii si modul de a-i cheltui, continuand sa pui un accent mai mic pe firme si alte lucruri care nu conteaza cu adevarat sau sa cheltuiesti toti banii si poate chiar mai mult decat ai pentru ca in sfarsit iti permiti.
Conform unui studiu, surprinzator, tinerii de 20 de ani se descurca destul de bine cu managementul banilor. La fel de surprinzator este faptul ca dupa 30 si, respectiv 40 de ani, oamenii incep sa aiba mai multa luna la sfarsitul banilor decat invers. De asemenea, foarte multi tineri de 20 de ani vor strange banii cu care au ramas la sfarsitul lunii, lucru care se intampla mai rar in cazul persoanelor din grupele de varsta de 30 si 40 de ani.
Partea buna este ca dupa 50 de ani pare sa-ti revina mintea la cap si sa inveti iar sa-ti organizezi cheltuielile. Acest lucru nu cred ca se intampla fara motiv, ci se datoreaza faptului ca la acea varsta, daca ai copii, acestia incep sa fie si ei, treptat, pe picioarele lor, dupa cum erai si tu la varsta lor. Faptul ca isi iau si ei un loc de munca si apoi se muta de acasa te ajuta sa-ti faci o ordine mai buna in planuri si in cheltuieli.
Grupa de varsta de peste 60 de ani se descurca si mai bine, iar grupa de peste 70 de ani ii intrece pe toti. Acest lucru este surprinzator, tinand cont ca pensiile sunt atat de mici, insa s-ar putea datora, din nou, faptului ca nu mai au copii de intretinut la acea varsta. Cheltuielile pe diferite medicamente sau interventii medicale sunt mari, intr-adevar, insa nu atat de mari precum sunt cele pentru cresterea unui copil.
In concluzie, cred ca ar trebui sa invatam cu totii sa traim cu un anumit buget si sa realizam unde anume gresim in cheltuieli, inainte ca lucrurile sa devine mai grele si sa imprumutam bani de la proprii copii.
Salut, o adresa de email in vederea unei colaborari?