Cum se explica reactiile organismului

Te-ai intrebat de ce iti lacrimeaza ochii cand mananci sau desfaci pur si simplu ceapa? De orice fel ar fi ea nu are cum sa nu te faca sa plangi. Sau plangem si cand suntem fericiti desi aceasta reactie o corelam cu tristetea. Astfel de reactii ale organismului sunt normale si au o explicatie stiintifica. Iata cateva curiozitati de acest gen:

  • Ceapa emana un sulfoid ce irita ochii si de aceea ochii vor incerca sa se apere daca se poate spune astfel. Ca o reactie normala ca si in alte cazuri ochiul va lacrima pentru a se proteja de ceea ce devine un „inamic”.
  • Pielea de gaina. Este acel efect emotionant, acel efect al unei situatii in care te simti incarcat emotional. De ce se intampla asta? Pentru ca intervine piloerectia. In trecut stramosii  nostrii aveau o pilozitate mai mare astfel ca piloerectia ii proteja. Cum de-a lungul timpului am evoluat si am ramas cu mai putin par de fapt doar pielea este cea care se excita.
  • Te mananca ochiul. Sau ti se zbate ochiul, ceea ce multi coreleaza totul cu o superstitie. De fapt este reactia muschilor din aceasta zona care resimt oboseala si poate fi vorba de privitul prea mutl timp la monitor, televizor, dupa caz o lunga perioada in care ochii au fost suprasolicitati.
  • Stiai ca urechile nu se opresc din evolutie? Daca in ceea ce priveste inaltimea varsta de 20 de ani inseamna punctul in care se spune ca omul s-a maturizat urechile au un avant de dezvoltare pana la varsta de 10 ani, stagneaza si ulterior continua sa creasca cu pana la 0,22 milimetri pe an.

Si cand vine vorba de plans cand de fapt esti fericit cercetatorii spun ca doar interpretarea noastra este una gresita pentru ca plansul si rasul sunt reactii cu acelasi substrat, ce se intampla cand suntem incarcati emotional.

Un comentariu la „Cum se explica reactiile organismului”

Lasă un răspuns