Dupa masa…somn

Dupa masa de pranz sau nu numai parca simti nevoia de somn. Parintii au o vorba delicioasa din acest punct de vedere: „orice porc cat de mic dupa masa doarme un pic”. Asta se datoreaza mesei pe care o servim, surprinzator avand in vedere ca mesele sunt tocmai menite sa ne ofere acel nivel de energie pentru a putea face fata unei zile de munca.

Una din explicatii in ceea ce priveste somnul dupa masa tine de faptul ca un nivel ridicat de zahar din masa pe care o consumam provoaca se pare un mic soc pentru organism care simte nevoia de pauza. Se blocheaza acele celule de la nivelul creierului care sunt responsabile cu starea alerta si propice ca si nivel de energie pentru a ne continua munca.

Una din recomandari este aceea de a manca mereu la aceeasi ora. Asta va face ca organismul sa cunoasca o anumita rutina ce il ajuta sa iti regleze nivelul de zahar si mai ales sa il ajute sa tina pasul cu un ritm al meselor. Desi uram rutina pentru organism este o necesitate.

De asemenea starea de somn indusa tine si de faptul ca fie nu mananci suficient fie mananci prea tarziu. Ai nevoie de mese intr-un rtim continuu astfel ca la fiecare 5 ore maxim ar trebui sa consumi ceva. Nu degeaba se spune ca trebuie sa ai cateva gustari intre mese.

Dar desigur sursa cea mai buna de a actiona asupra starii de somn ce o avem dupa masa este grija pentru ce consumam. Asta face ca dulciurile sa nu fie tocmai cea mai buna idee. E ca si atunci cand primesti o doza soc dupa care din suprasolicitarea organismului ai nevoie de o pauza. Un echilibru din acest punct de vedere ar fi sa nu te bazezi pe forme superficiale de a avea energia necesara pe parcursul unei zile.

Lasă un răspuns