Citind orice lucrare de istorie a Europei, aflam ca acum 200 de ani in urma a luat nastere o noua forma de gandire – nationalismul secular – care inlocuieste religia, oamenii axandu-se pe „loialitate publica”. Drept dovada sunt alegerile de la inceputul lunii mai din Scotia, demonstrand astfel ca procesul de „loialitate publica” a fost finalizat intr-o tara cu o lunga istorie de rivalitate si conflict religios.
Indiferent de apartenenta religioasa, scotienii catolici,musulmani si ateii au votat in numar fara precedent pentru un partid a carui aspiratii principale sunt pentru o noua conducere.
Scotienii nu mai sunt religioasi cum erau altadata in comparatie cu englezii. Studiul „The Scottish Social Attitudes Survey” a aratat ca numarul oamenilor care se identifica cu biserica nationala (Presbyterian) a scazut cu 20% in 2012 fata de 35% in 1999, in schimb procentul celor care sunt impartiali cu religia a crescut de la 40% la 54%.
Sentimentul de identitate religioasa si rivalitatea dintre catolici si protestanti inca persista. Studiul demonstreaza ca 88% dintre membrii considera inca ca protestatismul este o problema, in schimb altii 47% cred ca a inceput sa fie mai bine in ultimii ani.
Un procent de 72% dintre scotienii catolici afirma ca religia este „o parte importanta din identitatea lor” fata de cei 45% dintre protestanti.
Asadar, daca religia influenteaza votul la alegeri, este o problema inca dezbatuta. Printre scotienii catolici , care sunt aproximativ 16% din populatie, exista o teama ca o Scotie independenta sa mareasca privilegiile bisericii protestante. Insa protestantismul isi pierde puterea in ultima vreme, asadar aceasta frica a incetat sa mai fie printre scotieni.
Sociologul Michael Rosie de la Edinburgh University afrima ca motivul pentru care exista aceasta diferenta este de tip demografic si nu teologic. Comunitatea catolica ar avea mai mult succes daca protestantii si-ar pastra loialitatea tinerilor, iar in acest mod tinerii sunt mai dispusi sa favorizeze o Scotie suverana.