Iubeste de Dragobete

Daca 14 februarie este sarbatoarea adoptata de la americani, cea care sarbatoreste iubirea, nici romanii nu se lasa mai prejos. Desi mai putin cunoscuta si mai putin promovata pentru cei care stiu sa aprecieze cultura si traditiile noastra 24 februarie inseamna Dragobetele.

In varianta romaneasca Dragobetele sunt menite sa aduca un an plin de iubire. Fetele nemaritate au sansa de a intalni pe cel sortit si dincolo de asteptarile de acest fel tine clar de iubirea impartasita. Traditia spune ca exista ritualuri ce trebuie sa se respecte pentru a avea parte de marea dragoste asa cum ne dorim.

Iubeste de Dragobete

Dragobetele marcheaza in egala masura si trecerea catre alt anotimp, venirea primaverii cu pasi timizi. Astfel, fetele trebuie sa se spele cu apa din ultima zapada. Si daca tinem cont de toate traditiile si superstitiile nu avem voie sa plangem pentru ca fiecare lacrima aduce necazuri. Mai mult decat atat, feciorii impart flori fetelor, musai cu un sarut timid.

Ultima zapada din iarna se crede ca este si secretul frumusetii si ceea ce il va aduce mai aproape pe cel sortit. Astfel traditia spune ca fetele ar trebui sa se spele si pe par si pe fata cu apa din zapada curata.

Tot in ziua de Dragobete, cei care sunt impreuna se logodesc simbolic. In unele zole ale tarii busuioc este plantat si crescut cu grija pentru ca peste ani sa se poata face descantece. Altii gasesc in asta un motiv de bucurie si petrecere, conform traditiilor fiind un moment prilnic pentru ca cei care se placeau sa isi faca cunoscuta povestea in fata publicului larg.

Astazi Dragobetele reprezinta inca o sarbatoare culturala si usor comerciala, un bun motiv sa ne reapropiem de traditii si de identitatea culturala pe care o avem. Iubeste romaneste, iubeste de Dragobete!

Lasă un răspuns