Libertate spirituala

Insula Trobriand din Papua Noua Guinee este locul in care libertatea are o cu totul alta interpretare. Asta pentru ca vine ca un paradox la ceea ce cred unii despre ce se intampla in viata de familie si nu numai. Incepand cu viata intima ce nu se supune ideii de monogamism. Cu toate acestea femeie nu isi creste singura copilul.

Legile acestui loc sunt de fapt nescrise insa transmise mai departe ca si cand nu exista alt crez al vietii. Astfel, aici libertatea de a fi cu mai multe persoane, de a intretine  relatii intime cu mai multi parteneri este o forma de a perpetua specia fara repros. Surprinzator sau nu aici virginitatea nu are o valoare ci dimpotriva. Pe principiul bancului ce altora nu le-a placut nici tie nu iti va placea sa fie virgina sotia este de o raritate iesita din comun si chiar tinzi sa crezi ca este poate cea mai putin atragatoare din tot tribul.

In randul celor din Trobriand fetele invata foarte repede despre ce inseamna viata intima si despre contraceptie. Asta le pregateste pentru viata ce va veni, asta este ca si educatia ce fetele trebuie sa o aiba. Si chiar daca asta se prea poate sa se apropie de normal nu exista o corelatie intre viata intima si sarcina. Aici se crede ca o sarcina, ca un copil este ca un dar magic insa nu rezultatul unor actiuni intime. Intr-o forma naiva aici se folosesc frunze pe post de bancnote pentru tranzactiile necesare.

Mai mult decat atat, copilul ce rezulta din relatiile unor parteneri nu este pastrat de mama in sine ci de parintii acesteia. Se crede asadar ca un barbat doar o pregateste pe femeie pentru sarcina insa aceasta nu il va creste totusi.

Lasă un răspuns