Mersul sau alergatul? Ce contribuie mai mult la sanatate?

Mersul pe jos face piciorul frumos spune o vorba. Pentru ca e ca si cand ai face sport insa din necesitatea a ceea ce trebuie sa faci intr-o zi. Si totusi ce este mai eficient pentru sanatate intre mersul la pas normal sau alergatul?

Cercetatorii spun ca nu sunt mari diferente de vreme ce se depune acelasi efort. Si mai mult decat atat alergatul face bine insa este un efort pe care nu multi il fac. Cu scuzele de rigoare, avand in vedere varii aspecte care sa te impiedice sa tii seama de un program in acest sens alergatul face parte mai greu din rutina zilnica. In schimb cand vine vorba de mers parca suna mai realist si se apropie mai mult de ceea ce ai putea sa faci.

Intr-o nota comparativa intre alergat si mersul la pas iata care sunt avantajele si procentele cu care iti imbunatatesti starea de sanatate:

  • Alergatul te ajuta pe termen lung sa eviti hipertensiunea arteriala cu 4,2%. Insa mersul aduce un procent mai mare, de 7,2%.
  • Diabetul il poti evita de asemenea cu 12% daca alergi si cu 12,3% daca mergi mai mult pe jos.
  • De asemenea in aceeasi lista se include si un risc mai scazut cand vine vorba de colesterolul rau, cu 4,3% cand vine vorba de alergat insa cu peste 7 procente cand vine vorba de mers.
  • In cazul bolilor coronariene riscul de a dezvolta astfel de probleme se reduce cu 4,5% cand vine vorba de alergat si cu mai mult, de 9% cand vine vorba de mers.

Pentru ca avem masini si este mai comod sa ne plimbam oriunde fara efort uitam de ce conteaza. Lucruri mici care pot face o mare diferenta pana la urma. Alege sa mergi mai multi, sa lasi masina parcata cu mult inainte de a ajunge la destinatie, sa urci scarile si sa uiti de lift, sa iti faci timp pentru tine.

Lasă un răspuns