Nu dormi suficient? Risti sa te imbolnavesti

Lipsa de somn te poate afecta mai mult decat crezi. Orele pierdute dauneaza organismului pentru ca in timpul somnului celulele se regenereaza si practic iti recapeti energia si puterile pentru o noua zi. Si cand asta nu se intampla exista o mai mare predispozitie pentru a avea parte de stari proaste, dar si de a dezvolta boli ce nu se trateaza atat de usor.

Lipsa de somn se asociaza in primul rand cu starile de oboseala de unde si durerile de cap, starea de iritabilitate. Nimic nu iti convine, nimic nu poate fi pe placul tau. Dar mai mult decat atat o astfel de situatie se asociaza si cu dificultatea de a te concentra, de a invata. Mai ales in cazul elevilor e ca si o zi pierduta.

Stiai ca lipsa de somn este cea care la propriu iti da dureri de cap si te predispune la ingrasare? Pentru ca unii isi gasesc „alinarea” in mancare, dar mai ales in acele tipuri de alimente grase se produce si un dezechilibru hormonal ce duce la ingrasare. Chiar daca avem impresia ca pentru femei conteaza mai mult un astfel de aspect afecteaza toate categoriile de persoane.

Bolile de inima nu sunt nici ele excluse din aceeasi lista. Lipsa de somn cauzeaza cresterea tensiunii arteriale si implicit a concentratiei de proteina C reactiva. Asta duce la randul sau la dezvoltarea unor boli cardiace.

Vei observa de asemenea ca fiind obosit nu mai ai nici nivelul de energie satisfacator ci reactii mai incete la orice ai face. Dar nimic din toate acestea nu s-ar intampla daca ai avea un sistem imunitar mai puternic. Un alt efect cand somnul iti lipseste este cel de slabire a sistemului imunitar, ceea ce te predispune la alte si alte afectiuni.

Lasă un răspuns