Obiceiuri ciudate

Asa cum altora li se pare ciudat sa auda despre imprastiat de sare si piper pentru a evita o cearta dintr-o cultura straveche si noua ni se pare o cultura aparte una ciudata. Unele lucruri ni se par atat de ciudate incat par greu de crezut. Asa sa fie oare? Iata totusi cateva exemple din seria de obiceiuri marca Japonia:

Nu exista plata in sensul bacsisului pentru ospatari. Japonezii pot interpreta asta ca fiind ceea ce jigneste si nu mare ar fi mirarea ca acestia sa alerge dupa tine pentru a-ti inapoia banii. Evita sa faci asta si daca tii cu adevarat sa oferi ceva in semn de apreciere pentru masa prefera sa faci asta printr-un cadou simbolic – va fi apreciat.

Nu se mananca pe strada. O mica exceptie se face la capitolul de inghetata, acolo unde de altfel se permite pentru ca se si vinde inghetata stradala. In rest insa nu exista o placere in cultura lor pentru a se consuma alimente de orice fel in timp ce se merge pe strada, in timpul unei plimbari pur si simplu.

Cand ti se termina paharul elegant este sa astepti ca gazda de regula sa te serveasca cum se cuvine. Oricat de bine te simti si crezi ca ar trebui sa treci de pragul unor formalitati sa nu crezi ca ar fi bine sa te servesti singur cu bautura. Asadar, esti servit de fiecare data si de asemenea la fiecare moment de servire trebuie sa spui noroc inainte de a consuma.

In Japonia se consuma cu zgomot. Asta inseamna ca daca mananci celebrii taitei sa faci zgomot cand ii consumi. Mai cu seama cand nu faci asta se poate interpreta totul ca fiind o neplacere. Cu alte cuvinte daca nu faci zgomot inseamna ca nu este buna si nu mananci cu pofta.

Lasă un răspuns