Procesul de sablare este caracterizat de curatarea sau finisarea prin suflare abraziva a suprafetelor din diverse materiale: metal, piatra, sticla sau alt material solid. Ca metode standard se folosesc alice metalice, nisip ori alte materiale abrazive sub forma de granule. Acestea sunt propulsate cu viteza foarte mare pe suprafata prelucrata, prin centrifugare mecanica sau cu ajutorul aerului comprimat sau al lichidelor. Exista si tehnologii mai actuale, inovative, prin care sablarea industriala devine un proces ce ajuta la o curatare impecabila a oricarei suprafete. Un astfel de procedeu este adus pe piata romaneasca si consta in sablarea cu gheata carbonica.
Sablarea este utilizata in special in momentul in care se doreste curatarea suprafetelor metalice de o complexitate mai mare, in vederea vopsirii sau revopsirii. Puterea jetului de aer comprimat sau lichidului folosit recomanda sablarea ca procedeu preponderent utilizat in incinte. Aplicatiile sablarii se intind de la industria metalurgica pana la santierele navale, in general insa oriunde se impune curatarea rapida si eficienta a unor suprafete.
Spre deosebire de metodele traditionale de sablare, inovatia adusa sta, dupa cum spuneam, in procedeul de sablare ce foloseste gheata carbonica. Acest procedeu garanteaza o curatare impecabila, insa pe langa acest fapt mai aduce si numeroase avantaje fata de alte tehnici de sablare.
Curatarea prin sablare cu gheata carbonica se dovedeste a fi foarte precisa si non-toxica. Aceste caracteristici o recomanda ca o solutie ecologica, extrem de rapida de curatare industriala sau la orice alt nivel. Eficienta este data nu doar de rapiditatea procesului de curatare, ci si de neafectarea suprafetei curatate, chiar daca rezistenta materialului de curatat este una nu tocmai ridicata.
Sablarea cu gheata carbonica ajuta la eliminarea reziduurilor, lasand suprafetele pe care se intervine perfect curate, fara a se utiliza alte substante chimice, solventi toxici sau alte materiale abrazive. Fie ca este vorba de curatarea de suprafete, de diverse echipamente sau zone de lucru sau chiar de curatarea cladirilor ce ulterior vor trece printr-un proces de restaurare, sablarea cu gheata se dovedeste a fi o solutie foarte eficienta.
De ce sa alegi pulverizarea cu gheata carbonica
Inovatia prin pulverizarea cu gheata carbonica in vederea curatarii suprafetelor este ceea ce recomanda specialistii. Din seria motivelor pentru folosirea sablarii cu gheata carbonica enumeram:
- Neintreruperea proceselor normale de lucru. Orice echipament, suprafata sau obiect de curatat nu necesita mutare si este operat chiar la locul la care se afla, fara a fi afectata productivitatea muncii.
- Sablarea cu gheata carbonica nu implica folosirea de substante chimice si solventi toxici. Acestia nu sunt necesari in cadrul acestui procedeu.
- Curatarea se dovedeste a fi foarte eficienta, intrucat sablarea cu gheata carbonica este 100% non-abraziva. Suprafetele prelucrate raman astfel nedeteriorate.
- Avantajul net al sablarii cu gheata carbonica sta in faptul ca aceasta este mult mai aprofundata, comparativ cu un proces de curatare manual.
- Metoda uscata de curatare, sablarea cu gheata carbonica poate fi utilizata si in cazul echipamentelor electrice, de la intrerupatoare si cabluri pana la senzori foto sau echipamente ce lucreaza la tensiuni de 400V.
Procedeul simplu si foarte eficient de sablare cu gheata carbonica implica pulverizarea la viteza mare a ghetii carbonice pe suprafata de curatat, cu ajutorul aerului comprimat. Socul termic provoaca contractarea particulelor si depunerilor ce se cauta a fi inlaturate, acestea crapa ulterior si se desprind de suprafata. Aceasta solutie se dovedeste a fi foarte utila si aplicabila intr-o gama larga de domenii.