Traditii de martisor

martisor

Inceputul de primavara asa cum il stim la inceput de Martie este si o buna ocazie pentru a intampina primavara cu tot felul de traditii si superstitii. Unii spun ca tine de dragoste, altii se leaga de roadele pamantului. Cert este ca martisorul este de o complexitate aparte din punct de vedere al gandirii stravechi.

Se crede spre exemplu ca a atarna martisoare la usi si ferestre peste tot in curte inseamna sa te feresti de duhurile rele. De asemenea, se crede ca apa de ploaie sau dun restul de zapada ce ramane de dupa iarna inseamna sa iti aplici oarecum un tratament pentru fata. Se spune ca o astfel de apa este si cea care te mentine tanar si frumos.

O alta traditie spune ca martisoarele se poarta cu mandrie pana cand apar cocorii. Asadar, cand acestia isi fac aparitia, semn ca deja vremea calda se instaleaza martisoarele se arunca in aer ca semn ca dragostea trebuie sa fie inaripata. Asa procedeaza spre exemplu cei din partea Dobrogei.

Curios este de asemenea ca de la zona la zona se pare ca exista o cu totul alta modalitate cand vine vorba de a da si de a purta martisoarele. Spre exemplu, in partea de nord ca o comparatie cu cei din sud se dau martisoare barbatilor la inceput de luna pentru ca mai apoi sa primeasca fetele. Nu este se pare numai luna femeilor.

Acel snur ce azi simbolizeaza clasicul martisor era simbol sfintit si purtat cu drag de cei din zona rurala mai ales. Pentru ca se credea ca aduce noroc si sfinteste locul se punea chiar si la closca ce urma sa stea pe oua sau chiar si pe crengi de copac pentru a simboliza roadele ce urmeaza sa se faca.

Lasă un răspuns