Varsta critica

Din punct de vedere al traditiei si al culturii omul trece prin etape edificatoare de-a lungul vietii. Din punct de vedere psihologic se intampla acelasi lucru, cu fiecare etapa de dezvoltare, de maturitate. Unii spun ca varsta critica a persoanelor este in adolsecenta cand tindem sa fim rebeli, cand avem nebunia varstei, cand nu constientizam pericolul la adevarata sa valoare. Insa exista si etapa varstei critice cand fluctuatiile de greutate dau batai de cap.

Conform unor studii se pare ca exista si aici o diferenta intre barbati si femei in ceea ce priveste punctul critic in viata. In cazul barbatilor undeva in jurul varstei de 44 de ani intervine posibilitatea de a se ingrasa excesiv; in cazul femeilor tine de pragul varstei de 38 de ani. Nu degeaba se spune ca exista o criza a varstei de 40 de ani.

De ce se intampla asta? Specialistii spun ca tine de nevoia de a gasi echilibrul intre cariera si viata profesionala. In ambele parti exista necesarul de atentie insa este destul de dificil de a le implini pe toate cu succes si fara repros. In timp ce unii spun ca se ingrasa pentru ca intervin orele suplimentare la munca, statul pe scaun mult mai mult timp decat este normal altii justifica acest lucru prin faptul ca sunt si stresati. Pana la urma este un cerc vicios; copii cresc, pretentiile sunt din ce in ce mai mari, banii nu mai ajung, muncesti mai mult si de aici unele se leaga de celelalte.

Sa spunem ca lipsa de miscare din cauza muncii este un motiv. Insa exista si acel prag critic ce se observa de ambele parti, cand atat barbatii cat si femeile au tendinta de a se ingrasa dupa casatorie. Se formeaza o rutina in a manca impreuna mereu, a avea un program specific pentru asta si pentru ca stii vorba a ales acum sa se bucure de ceea ce a ales multi lasa la o parte rutina de intretinere. Asa sa fie?

Lasă un răspuns